Close

28 ianuarie 2018

ASF ar pregăti scumpiri ale polițelor pentru șoferii “periculoși”, iar cei prudenți vor beneficia de reduceri mari

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) se pregătește să facă o serie de schimbări importante pe piața RCA. Șoferii “periculoși” ar urma să plătească polițe mai scumpe, iar cei prudenți s-ar putea bucura de reduceri mari ale tarifelor.

Autoritățile vor să schimbe abordarea pe piața RCA în ceea ce privește relația dintre firmele de asigurare și conducătorii auto.

Potrivit publicației Profit.ro, un prim pas ar fi “mutarea” asigurării RCA de pe mașină pe șofer, respectiv analiza cu precădere a profilului șoferului și nu doar caracteristicile automobilului, așa cum se întâmplă deja și în alte țări.


Astfel, firmele de asigurare vor avea posibilitatea să aplice reduceri sau majorări de preț în funcție de comportamentul șoferului, istoricul cu societatea de asigurare, acceptarea unui sistem de monitorizare de tip telematics sau chiar un “cazier” curat în ceea ce privește amenzile de circulație.

Șoferii începătorii ar fi avantajați, la fel și cei cu experiență și cazier curat. Potrivit aceleași publicații, o nouă bază de date cu șoferii, mult mai amplă, este pregătită la Biroul Auto.

În noile condiții, un istoric de daună curat, dar și acceptarea tehnologiei de monitorizare telematics vor putea conduce la obținerea unui tarif mai mic pentru RCA.

Sistemul telematics permite firmei de asigurare un acces în timp real la date privind viteza cu care șoferul conduce, numărul de kilometri parcurși, zonele cele mai vizitate și altele.

În funcție de aceste caracteristici, asigurătorul poate stabili cât de riscant este șoferul și îl poate penaliza sau recompensa în urma unei evaluări a datelor primite.

Via Profit.ro

16 Views

Lasa un raspuns