Close

6 martie 2017

Noua taxă pentru poluare prinde contur: va fi plătită la înmatriculare, iar actualii proprietarii o vor achita în maxim 2 ani

Proiectul care va introduce o taxă de acces în marile orașe prevede plata acesteia la înmatriculare sau, în cazul actualilor proprietari, în maxim 2 ani de la intrarea acesteia în vigoare.

La sfârșitul lunii februarie au apărut primele informații concrete despre planul autorităților de a introduce o taxă de acces în marile orașe

în locul timbrului de mediu, care a fost eliminat în 1 februarie. Informațiile au fost confirmate acum de Ministerul Mediului, care a anunțat și primele detalii concrete.

Astfel, proprietarii de mașini vor achiziționa de la Registrul Auto Roman (RAR) stickere colorate în funcție de norma de poluare, pe care le vor lipi pe parbriz. Cumpărarea stickerului se va face la înmatricularea mașinii, în timp ce actualii proprietari vor avea la dispoziție 2 ani pentru a parcurge această procedură.

”Dacă vă înmatriculați mașina, veți avea de la început un sticker nou. Cele deja înmatriculate vor avea o perioadă, într-una din variantele discutate, de 2 ani de zile în care să se pună în acord cu legislația în funcție de poluare”, explică Daniel Constantin, ministrul Mediului.

În plus, este posibil ca o mașină care poluează mult să nu aibă acces în anumite zone ale orașelor chiar dacă proprietarul a cumpărat sticker-ul respectiv.

„Dacă vă înmatriculați o Dacie veche veți primi un sticker de o anumită culoare și, după aceea, autoritatea publică locală poate decide dacă vă permite să ajungeți, de exemplu, în Băneasa sau nu. Asta este o chestiune care ține de autoritatea locală”, a adăugat ministrul.

De asemenea, este posibil ca unele orașe mari să aleagă să nu impună niciun fel de taxă suplimentară pentru acces. Totuși, ministrul a insistat că noua legislație este încă la stadiul de proiect, iar o decizie finală cu privire la forma acestuia va fi luată săptămâna viitoare, când proiectul va fi discutat de Guvern.

Via EuropaFM, Profit

22 Views

Lasa un raspuns

Posted in:

Informatie